Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Wat is een Klasse 3 Alarm?

 


Een klasse 3 alarm is de hoogste beveiligingsklasse voor inbraak, niet voor diefstal. Voor diefstal is de hoogste beveiligingsklasse een klasse 5 alarm. Bij een klasse 3 alarm, ook wel alarmsysteem met hellingshoekdetectie genoemd, wordt het voertuig binnenin en rondom beveiligd tegen inbraak.

Bij dit klasse alarm is de auto voorzien van perimetrische beveiliging (deuren), interieurbeveiliging, noodstroomsirene, dubbele startonderbreker en een hellingshoekdetector. Het enige verschil tussen een klasse 2 alarm en een klasse 3 alarm is de hellingshoekdetectie. Althans volgens het CCV SCM keuringsvoorschrift is dit het enige verschil. Uiteraard zijn er verschillende merken en types klasse alarm wat ook verschillende functies kan hebben.

Wanneer een auto voorzien is van een klasse 3 alarm en er doet zich een poging tot inbraak voor, gaat op alle mogelijke manieren het alarm af en is de auto beveiligd. Ook hier kan het klasse alarm af-fabriek aanwezig zijn of achteraf worden ingebouwd, ook wel aftermarket genoemd. Bij een aftermarket alarm is de mate van beveiliging vele maten hoger.

Wat is het verschil tussen een af-fabriek alarm en after-market klasse 3 alarm?

De verschillen zijn groot tussen de af-fabriek en de after-market klasse 3 alarmen, voornamelijk op het gebied van beveiliging. Een autoalarm draait immers om beveiliging en daarom adviseren wij meestal een aftermarket klasse 3 alarm. Wanneer een klasse 3 alarm achteraf wordt ingebouwd zijn er diverse voordelen, zowel op het gebied van beveiliging als merken en types.

Fleetaccess zoekt altijd samen met de klant naar de beste oplossing voor een voertuig specifiek. Voor een personenauto ziet ons advies met betrekking tot een klasse alarm er anders uit dan voor een camper, bedrijfswagen of vrachtauto. Dit heeft te maken met het feit dat de voertuigtypen anders zijn en de voertuigen daarmee andere maatregelen behoeven. Overigens is bij een vrachtauto een klasse B3 nodig en hierbij zijn ook aanvullende eisen noodzakelijk.

Een gecertificeerd klasse 3 alarm welke achteraf wordt ingebouwd is altijd voorzien van extra autorisatie. Bij extra autorisatie luistert het alarm niet alleen meer naar de originele sleutel, maar ook naar een extra autorisatie methode. Deze extra autorisatie kan op verschillende manieren gebeuren, namelijk automatisch en handmatig. Ook hier is de methode voor autorisatie afhankelijk per type en merk auto.

De extra autorisatie gaat met ons systeem automatisch zodat de bestuurder zelf niks hoeft te doen. De auto herkent automatisch de extra autorisatie, met toch een dubbele verificatie. Een dief kan dus niet met een gekopieerde sleutel de auto ontvreemden. Deze diefstalmethode heet relay attack en legen wij elders in onze FAQ uit. Sinds kort is hiervoor ook de “KE01 aanvullend maatregel” certificering eis geïntroduceerd. Het klasse 3 alarm wat wij achteraf inbouwen is direct uit te rusten met deze extra beveiliging.

Wat doet een klasse 3 alarm precies?

Van het klasse 3 alarm merkt de bestuurder doorgaans vrij weinig. Het alarm schakelt in bij het afsluiten van de auto en schakelt weer uit, nadat het originele sleutelsignaal PLUS extra autorisatie is gedetecteerd. Wanneer een dief de deuren openbreekt of via het raam binnen komt zal het alarmsysteem hierop reageren. Wanneer er naast een klasse 3 alarm ook nog een klasse 4 alarm is gekoppeld gaat ook de meldkamer het alarm opvolgen. Het signaal van het alarm wordt doorgestuurd via het voertuigvolgsysteem (klasse 5). Hiermee wordt de optimale beveiliging behaald.


Wanneer de auto is voorzien van een af-fabriek klasse 3 alarm werkt het alarmsysteem in het algemeen hetzelfde. Echter heeft dit alarm geen beveiliging tegen relay attack en andere diefstalmethodes. Om deze reden adviseren wij altijd om het af-fabriek klasse 3 alarm te voorzien van een extra aanvullende KE01 maatregel. Dit kan worden geïnstalleerd in uw sleutel en de Keyless Protector voorkomt een relay attack. Nog effectiever is het om naast het af-fabriek alarm een aftermarket alarm te installeren, welke ook standaard is voorzien van beveiliging tegen relay attack.

Wanneer wordt een klasse 3 alarm vereist door de verzekeraar?

Wanneer de verzekeraar precies een klasse 3 alarm vereist is verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar heeft hiervoor haar eigen eisen in de polisvoorwaarden opgenomen. Verzekeraar A kan het eisen bij een cataloguswaarde van 50.000 euro + leeftijd X terwijl verzekeraar B het past eist bij 60.000 euro + leeftijd Y. Ga daarom goed na bij de verzekeraar welke alarmeis zij verplicht stellen bij het juiste kenteken. Wanneer de auto wordt geïmporteerd is het belangrijk om de verzekering alvast de auto te laten verzekeren op chassisnummer. Dit voorkomt onnodig risico en geeft een veilig gevoel.


Fleetaccess kan helpen bij het “begrijpen” van de gestelde verzekering alarmeis. De afgelopen jaren zijn de benamingen voor alle klasse alarmen steeds gewijzigd. Hierdoor gebruiken verzekeringen verschillende namen wat voor erg veel verwarring kan zorgen. Vanaf januari 2021 gaan alle benamingen weer terug naar het “oude”. Dit zal zeker een positief effect hebben op het begrijpen van de gestelde eisen.

 

Gratis polischeck op een klasse 3 alarm

Omdat toch nog veel mensen worstelen met de exacte eisen vanuit de verzekeraar bieden wij kosteloos en geheel vrijblijvend de gratis polis check voor uw auto verzekering.  Dit advies is geheel vrijblijvend en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Samen met de klant controleren wij welke alarm klasse noodzakelijk is. Tevens kijken wij of een eventueel af-fabriek klasse 3 alarm gecertificeerd kan worden of het noodzakelijk is dat wij een nieuwe klasse 3 alarm inbouwen. Door meer dan 12 jaar ervaring zoeken wij samen de weg naar de juiste alarmeis, zodat de auto goed verzekerd is.

Welke beveiligingsklasse zit er al op mijn voertuig?

Op deze vraag kan niet zomaar antwoord worden gegeven. De fabrieksopties verschillen sterk per merk en type auto, waardoor het onduidelijk is wel beveiligingsklasse aanwezig is. In de optielijst kan een klasse 3 alarm bestaan uit 3 aparte opties, wat samen een klasse 3 alarm vormt. Daarnaast moet ook bij KIWA SCM een goedkeuring beschikbaar zijn welke vaak op chassisnummer wordt gecontroleerd. Fleetaccess helpt bij het zoeken naar het juiste goedkeurnummer en de certificering. Uiteraard voorzien wij ook de auto van het juiste klasse alarm, zodat de auto goed verzekerd kan worden.
 

(* = verplicht veld)