Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Wat is een Klasse 5 Alarm?

 

Dit is de hoogste SCM klasse die er mogelijk is. Bij een klasse 5 alarm wordt een klasse 3 alarm gekoppeld aan de klasse 4 alarm. In Jip en Janneke taal wordt het autoalarm gekoppeld aan een voertuigvolgsysteem. Iedere melding die het klasse 3 alarm geeft wordt direct doorgestuurd aan het klasse 5 alarm, zodat de meldkamer direct de opsporing kan starten. Uiteraard wordt vooraf eerst geverifieerd of dat het een serieuze melding is en repatriëring kan worden ingezet.

Vanaf 1.1.2021 is het klasse 5 alarm weer officieel een SCM klasse. In 2015 had KIWA SCM deze klasse afgeschaft, omdat niet direct de meerwaarde zichtbaar was. Tussentijds zijn er een aantal verzekeraars geweest die hier nooit vanaf gestapt zijn en wel de meerwaarde zagen. Deze meerwaarde is er ook wel degelijk, want de opsporing van het voertuig wordt veel sneller ingezet waardoor de kans op terugvinden vele malen groter is. Ook het keurmerk voertuigbeveiliging heeft dit ingezien en heeft daarom per begin 2021 deze regelgeving weer op de kaart gezet.

Een klasse 5 alarm is eigenlijk hetzelfde als een klasse 4 alarm, op de actieve koppeling tussen twee alarmen na. Het heeft ook een PAC erkende meldkamer (soms hoger tarief) plicht en tevens ook 24/7 monitoring. Fleetaccess adviseert ook altijd om voor een klasse 5 alarm te gaan, omdat hierdoor het beveiligingsniveau aanzienlijk stijgt.

Import voertuig en klasse 5 alarm

Aangezien in Nederland veel auto’s worden geïmporteerd vanuit verschillende landen is het belangrijk om goed te controleren of het voertuig is voorzien van een klasse 5 alarm. In 80% van de gevallen is geen af-fabriek klasse 5 alarm aanwezig en moet deze aftermarket of OEM worden ingebouwd. Fleetaccess kan hierbij verder helpen en zorgen voor het juiste klasse 5 alarm als basisbeveiliging.
 

Hoe bescherm ik een klasse 5 alarm tegen relay attack?

Het klasse 3 alarm wat gekoppeld wordt aan het klasse 4 alarm is niet altijd direct veilig. Wanneer het een af-fabriek alarm betreft is vaak een “KE01 aanvullende maatregel” noodzakelijk om het alarm te beschermen tegen relay attack / keyless entry diefstal. Fleetaccess heeft een eigen SCM goedgekeurd product wat perfect gecombineerd kan worden met het klasse 5 alarm. De KE01 Keyless Protector wordt in beide sleutels geïnstalleerd waardoor deze niet meer te kopiëren zijn. Hierbij leveren wij een apart CCV SCM certificaat. Door deze extra beveiliging is het klasse 5 alarm op basis van een af-fabriek klasse 3 bijna net zo veilig als een aftermarket alarm. Desondanks blijft een aftermarket alarm altijd veiliger.
 

Wat doet een klasse 5 alarm precies?

Eigenlijk doet deze bijna hetzelfde als een klasse 4 alarm, maar een klasse 5 alarm stuurt automatisch een bericht naar de PAC meldkamer als het alarm af gaat. Hierdoor kan de PAC erkende meldkamer sneller schakelen. Het alarm blijft volledig bediend via de originele sleutel. Let wel op dat bij aftermarket systemen dit anders kan zijn, doordat er extra autorisatie op zit. Voor extra autorisatie zijn diverse oplossingen beschikbaar, welke het comfort behouden.
 

Kan een klasse 5 alarm met andere SCM klasse alarmen worden gecombineerd?

Desondanks het klasse 5 alarm de hoogste klasse in zijn rang is, kan er nog een tweetal andere klasse alarmen worden bijgebouwd. In Nederland kennen wij klasse 1 tot en met 5, TV01 terugvindsysteem en de “KE01 aanvullende maatregel”. Zowel het TV01 terugvindsysteem (ook wel peilzender genoemd) en KE01 aanvullende maatregel kunnen prima gecombineerd worden met een klasse 5 alarm.
 

Wanneer wordt een klasse 5 alarm vereist door de verzekeraar?

Vaak wordt een klasse 5 alarm vereist bij de duurste auto’s. Dit omdat deze klasse de meeste veiligheid biedt. Wel moeten worden meegenomen dat soms een verzekeraar voor de hoogste klasse kiest vanwege een diefstal risico. De afgelopen jaren zien wij dat verzekeraars steeds meer kijken naar de risicobeperking. In dat geval kan een klasse 5 alarm al vereist worden bij een auto van bijvoorbeeld 60.000 euro.
 

Heeft mijn auto al een klasse 5 alarm?

Net zoals bij een klasse 4 alarm kan een klasse 5 alarm al aanwezig zijn op het voertuig. Om goed antwoord op deze vraag te kunnen geven moet deze vraag worden opgedeeld in “al aanwezig” en “af-fabriek”.
Sommige auto’s hebben eerder al een klasse 5 alarm laten installeren en deze kan in veel gevallen opnieuw geactiveerd worden via de leverancier. Wel moet erop worden gelet dat wanneer een SCM certificaat op geregistreerd is dat er wordt gecontroleerd of die nog daadwerkelijk aanwezig is. In sommige gevallen wordt dit systeem omgebouwd naar een nieuwe auto. Laat daarom altijd de meldkamer en/of leverancier dit controleren.
 

Gratis polischeck op een klasse 5 alarm


Omdat het bij de alarmeis klasse 5 alarm vaak gaat om voertuigen uit het hogere segment+ is het belangrijk om een productspecialist mee te laten kijken. Onze productspecialist kijkt mee wat er precies wordt vereist in de polis van de verzekeraar. Dit advies is geheel vrijblijvend en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Helaas hebben verzekeraars, maar ook tussenpersonen, dealers, etc. niet altijd de juiste expertise in huis om te controleren of aan alle beveiligingseisen is voldaan. Zo staat bijvoorbeeld een koppeling tussen klasse 3 en 4 niet altijd op het  SCM certificaat (vanaf 2021 wel weer). Het is daarom belangrijk dat het complete alarm klasse 5 wordt gecontroleerd en of er nog andere aanvullende eisen zijn zoals een TV01 terugvindsysteem en/of KE01 aanvullende maatregel. Onze productspecialist kent de weg en helpt je graag verder om de auto optimaal te beveiligen met een goedgekeurd klasse 5 alarm!

 

(* = verplicht veld)

Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring te geven. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met deze cookies. Privacy statement