CORONA MEDEDELING

Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Nieuwsoverzicht

Placeholder

Gebrek aan diefstalbeveiliging Kia en Hyundai zorgt voor problemen

29 maart 2023

In Amerika is nog maar eens duidelijk geworden hoe belangrijk het is om je auto van goede diefstalbeveiliging te voorzien. Nadat een groepje jongeren een filmpje op TikTok plaatste waarin ze laten zien hoe makkelijk het is om een Kia of Hyundai te stelen, is het aantal autodiefstallen van deze merken exponentieel gestegen. Als gevolg hiervan is het in de Verenigde Staten bijna onmogelijk om een auto van Kia of Hyundai te verzekeren. Verschillende steden hebben de autoproducenten inmiddels voor de rechter gedaagd vanwege een gebrek aan diefstalbeveiliging.   Startonderbreking ontbreekt Wat maakt de auto’s van Kia en Hyundai nu precies zo kwetsbaar voor diefstal? Dat is voornamelijk het ontbreken van een startonderbreking. De filmpjes op TikTok laten zien dat het vrij simpel is om de stuurkolom van de auto te ontmantelen. Vervolgens hoeven ze enkel nog een usb-kabel in de stuurkolom te steken en die om te draaien alsof het een sleutel is. Binnen een minuut rijden de autodieven weg met de auto. Ze moeten overigens wel eerst een raampje intikken om de auto in te kunnen komen, maar dat lijkt voor veel autodieven geen onoverkoombare hindernis. Kia en Hyundai hebben inmiddels laten weten dat ze met een software-update komen die de problemen grotendeels zou moeten oplossen.   Ik heb een Kia of Hyundai, moet ik me zorgen maken? Alle auto’s die in Europa op de markt komen zijn af-fabriek voorzien van een basis startonderbreker, dus ook de auto’s van Kia en Hyundai. Helaas is deze af-fabriek startonderbreker niet meer geschikt om de auto te beveiligen tegen de nieuwste diefstaltechnieken. Gelukkig zijn er goede startonderbrekers te krijgen die wel goed beveiligen tegen autodiefstal. Deze startonderbrekers werken met eigen autorisatie. Er is dan bijvoorbeeld een draadloze transponder nodig om de auto te kunnen starten.   Installeer een goed alarm Een goede startonderbreker beveiligt de auto tegen autodiefstal, maar niet tegen inbraak of diefstal van onderdelen. Hiervoor is een alarm klasse 2 of hoger nodig. Deze auto-alarmen geven een hard geluidssignaal wanneer de auto opengebroken wordt. Alarmen in klasse 3 zijn ook voorzien van sabotagesignalering en hellingshoekdetectie. Deze klasse-alarmen zijn voor elk merk en elk type auto geschikt.   Behoefte aan advies? Heeft u vragen over de beveiliging van uw auto of wilt u graag een advies op maat? Neem dan contact op met de experts van Fleetaccess.

 
Placeholder

Steeds meer onderdelen van auto's gestolen

23 februari 2023

Het komt steeds vaker voor dat auto’s worden opengebroken om één of meerdere onderdelen te stelen. De criminelen nemen dan niet de hele auto mee en het gaat ze ook niet om waardevolle spullen die nog in de auto liggen. Ze nemen bijvoorbeeld alleen het stuur van de auto mee en laten de rest van de auto netjes achter.   Populaire onderdelen Onderdelen die veel worden gestolen zijn onder andere airbags, infotainmentsystemen, katalysatoren en sturen. Vooral de Toyota Prius is regelmatig slachtoffer van katalysatordieven. De gestolen onderdelen worden vervolgens op de zwarte markt verkocht. Een deel van deze onderdelen komt in de Nederlandse tweedehandsmarkt terecht, maar veel onderdelen gaan de grens over richting Oost-Europa.   Auto openbreken zonder braaksporen Als we nieuwsberichten lezen over diefstal van auto-onderdelen valt vaak op dat er geen braaksporen zijn gevonden en dat de onderdelen netjes verwijderd zijn. Hoe kan dat? Veel moderne auto’s zijn voorzien van keyless entry. Hiermee gaat de auto van het slot zodra de sleutel in de buurt van de auto komt. Criminelen hebben tegenwoordig geavanceerde systemen om het signaal dat de sleutel uitzendt op te vangen en te verlengen of te kopiëren, zodat ze de auto kunnen openen zonder dat de sleutel daadwerkelijk vlakbij de auto is. Op die manier kunnen ze de auto eenvoudig openen zonder hem open te breken.   Voorkom diefstal van onderdelen Met goede beveiliging en slim nadenken is de kans op diefstal van auto-onderdelen te minimaliseren. Zet de auto bijvoorbeeld in een afgesloten garage of parkeer hem onder een lantaarnpaal. Dieven breken liever niet in als ze vol in het licht staan. Daarnaast is het slim om een goed alarm in de auto te installeren en je sleutel te beveiligen.   Alarm klasse 3 Als dieven het voorzien hebben op de wielen of de katalysator van een auto moeten ze hem een stukje opkrikken om bij de onderdelen te kunnen. Als de auto is voorzien van een alarm met hellingshoekdetectie gaat het alarm af zodra de voorkant of de achterkant van de auto opgetild wordt. Het SCM klasse 3 alarm van Klassealarm.nl bevat standaard een hellingshoekdetector en is daardoor een goede keuze om uw auto tegen diefstal van onderdelen te beschermen.   Keyless Protector Voor veel onderdelen moeten criminelen binnen in de auto zijn. Zoals eerder in dit artikel al opgemerkt werd, komen dieven vaak relatief makkelijk zonder braaksporen de auto in. Daarom is het belangrijk om de autosleutel te beveiligen. Met de Keyless Protector zorgt u ervoor dat het signaal van de autosleutel niet opgepikt kan worden als de sleutel binnen in huis ligt. De Keyless Protector schakelt namelijk de sleutel uit als hij langer dan 3 minuten niet beweegt. Het helpt ook om de sleutel niet vlakbij de voordeur te leggen, maar op een plek in huis zo ver mogelijk bij de straat vandaan. Hoe groter de afstand tussen de sleutel en de criminelen, hoe moeilijker het is om het signaal van de sleutel op te pikken.

 
Placeholder

Meer autodiefstallen in 2022

09 februari 2023

Volgens gegevens van het Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), werden in 2022 11% meer auto's gestolen dan het jaar ervoor, na een afname van autodiefstallen in 2021. In totaal werden er 7.410 personenauto's en bedrijfswagens gestolen in 2022. Het is belangrijk om hierbij op te merken dat de cijfers van 2021 sterk werden beïnvloed door de coronamaatregelen, met name door de avondklok. Populair bij autodieven Volgens de gegevens van het LIV werden in 2022 5.973 personenauto's gestolen, in vergelijking met 5.381 in 2021, wat een stijging betekent van ongeveer 11%. Toch blijft het aantal autodiefstallen in 2022 lager dan het aantal gestolen auto's in 2019 en 2020. Bijna de helft (45%) van de gestolen auto's werd in 2022 teruggevonden. Het merk waarvan het meeste aantal auto's werd gestolen was Toyota, met een opmerkelijke stijging van 83% in 2022 ten opzichte van het jaar ervoor. De Toyota RAV 4 was het meest populaire model onder autodieven, gevolgd door de Toyota CH-R en de Mazda CX-5. Op de vierde plaats staat de Toyota Auris, die een opvallende stijging van 915% vertoont ten opzichte van 2021. Veel van deze auto's werden teruggevonden zonder katalysator, wat erop duidt dat ze vooral voor de onderdelen werden gestolen. Volkswagens, Peugeots, Renaults en Audi's waren ook vaak het doelwit van criminelen. De Volkswagen Golf en Polo bleven populair onder dieven, net als de Fiat 500. Andere voertuigen Naast personenauto's werd er ook een aanzienlijk aantal bedrijfswagens (1.437), motoren (1.694) en brom- en snorfietsen (12.590) gestolen. Bedrijfswagens van Mercedes Benz zijn bijzonder populair bij criminelen, terwijl de modellen van Yamaha het meest aantrekkelijk zijn voor de dieven van motoren. Zowel bij de motoren als bij de brom- en snorfietsen scoort de Piaggio hoog. Voorkom autodiefstal Volgens de gegevens van het LIV is autodiefstal het meest voorkomend in en rond de grootstedelijke gebieden en in Zuid-Limburg. Het betekent echter niet dat u geen risico loopt op autodiefstal als u zich buiten deze gebieden bevindt. Als u wilt voorkomen dat u het slachtoffer wordt van autodiefstal, is het verstandig om uw auto te voorzien van een goed alarm. Fleetaccess biedt SCM-gecertificeerde alarmen van klasse 1 tot 5. Steeds meer verzekeraars vereisen een SCM alarm voor verzekering, en met de alarmen van Fleetaccess weet u zeker dat uw auto optimaal beveiligd is. Meer informatie Wilt u meer informatie over het beveiligen van uw auto? Neem dan contact op met onze klantenservice. U kunt ons telefonisch bereiken op 088 - 01 23 320, per mail via info@fleetaccess.nl of via het contactformulier. Alle cijfers in dit artikel zijn afkomstig van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit. Op hun website vindt u nog meer informatie over autodiefstal in 2022.

 
Placeholder

Steeds meer elektrische auto’s op de weg

02 februari 2023

Er rijden steeds meer elektrische auto’s rond in Nederland. Uit cijfers van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) blijkt dat het aantal elektrische personenauto’s op de weg in 2022 met 35,1% is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.   Elektrische auto’s in 2022 Op 31 december 2022 reden er in totaal 515.838 elektrische auto’s rond in Nederland. Hiervan zijn 328.891 auto’s volledig elektrisch (zero emission), dat is een stijging van 34,7% ten opzichte van 31 december 2021. De overige 186.947 elektrische auto’s zijn (plugin) hybride, dat is een stijging van 35,7% ten opzichte van 31 december 2021.   Populaire elektrische auto’s De elektrische auto waarvan er op dit moment de meeste van op de Nederlandse wegen rijden is de Tesla model 3 (42.611). Op ruime achterstand volgen de Kia Niro (19.607), de Volkswagen ID.3 (16.734), de Hyundai Kona (16.640) en de Renault Zoe (12.900).   Nieuwe elektrische auto’s Ook het aantal nieuw verkochte elektrische auto’s is gestegen in 2022. In totaal werden er 106.854 nieuwe elektrische auto’s verkocht, dat is 34,9% van het totale aantal nieuwe auto’s. 23,6% Hiervan is volledig elektrisch (72.548 auto’s) en 11,2% is (plugin) hybride (34.306 auto’s).   Populaire nieuwe elektrische auto’s De meest verkochte nieuwe elektrische auto was in 2022 de Tesla model Y (2.308). Op ruime afstand van de Tesla volgen de Audi Q4 E-tron (766), de Volkswagen ID.5 (761) en ID.4 (752) en de Audi E-tron (639).   Elektrische auto gekocht? Beveilig hem goed! Veel elektrische auto’s beschikken over keyless entry en zijn daardoor gevoelig voor autodiefstal. Autodieven verlengen het signaal van de autosleutel en kunnen daardoor de auto openen terwijl de sleutel in huis ligt. Om diefstal te voorkomen is het belangrijk om een goed alarm en een Keyless Protector te installeren. Wilt u hier informatie of advies over? Neem dan contact met ons op. De cijfers in dit artikel zijn afkomstig uit de publicatie Electric Vehicles Statistics in the Netherlands van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 
Placeholder

Automerken gehackt

12 januari 2023

Auto’s lijken tegenwoordig steeds meer op rijdende computers. Dankzij de vele software die in een moderne auto zit, loopt een auto hetzelfde risico als een pc: ten prooi vallen aan een hacker. De Amerikaanse hacker en onderzoeker Sam Curry onderzocht samen met zijn team de veiligheid van de software van auto’s. Uit zijn onderzoek blijkt dat heel wat automerken de beveiliging van hun software niet op orde hebben. Slecht beveiligde auto’s Veel automerken maken gebruik van het trackingsysteem Spireon. Dit systeem kon door Curry en zijn team gehackt worden, waardoor ze commando’s konden versturen naar meer dan 15 miljoen auto’s. Ze konden de locatie van de auto’s volgen, auto’s ontgrendelen en zelfs de motor starten. De grootste beveiligingsproblemen zitten in de software van auto’s van Kia, Honda, Nissan en Hyundai. Na het hacken van de software van deze auto’s konden de onderzoekers de auto openen, de motor starten en stoppen, de auto lokaliseren, de koplampen aanzetten en nog veel meer. Bij Kia kon zelfs live meegekeken worden met de 360-graden-camera. Persoonlijke gegevens Sam Curry en zijn team konden niet alleen auto’s hacken, ook de accounts van medewerkers en klanten van verschillende merken konden bekeken en aangepast worden. Bij BMW, Ferrari en Mercedes konden de onderzoekers in de accounts van klanten en medewerkers. Bij Ford, Jaguar, Landrover en Toyota konden ze zelfs de persoonlijke gegevens van klanten inzien, tot het woonadres aan toe. Tips Gehackt worden is moeilijk helemaal te voorkomen, maar we kunnen het de hackers wel zo moeilijk mogelijk maken. Voor het beveiligen van de software van een auto geldt hetzelfde als voor het beveiligen van een computer: gebruik elk wachtwoord maar één keer, houd de software up to date, maak gebruik van de extra beveiligingsopties zoals tweefactorauthenticatie en geef wachtwoorden nooit aan iemand anders. Extra beveiliging Koopt u een nieuwe auto? Zorg dan dat u de auto goed beveiligt. Bijvoorbeeld met een alarmsysteem klasse 3 of een voertuigvolgsysteem. Heeft u vragen over autobeveiliging of heeft u behoefte aan advies van een expert? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag met het beveiligen van uw auto.

 
Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring te geven. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met deze cookies. Privacy statement