Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Daling gestolen auto’s, hoe komt dat?

Gepubliceerd: 27 februari 2024

Eerder schreven we al dat er in 2023 minder personenauto’s zijn gestolen dan in 2022. Ook worden voertuigen vaker teruggevonden. Dat is goed nieuws! Maar hoe komt dit? 

Betere anti-diefstalsystemen

Een van de redenen dat we een afname zien van gestolen voertuigen is goede anti-diefstalsystemen. Steeds meer voertuigen zijn voorzien van een alarm of voertuigvolgsysteem, af-fabriek of later professioneel ingebouwd. Vooral nieuwere voertuigen worden dan ook vaker snel teruggevonden. In 2023 werd volgens het LIV 47% van de personenauto’s teruggevonden. 
 

Stijging oudere modellen

Dieven hebben het hierdoor ook steeds vaker gemunt op oudere modellen zonder beveiliging. Het LIV constateerde eerder al een opvallende diefstalstijging van auto’s van 20 jaar en ouder. Het is daarom van belang om ook oudere voertuigen te voorzien van de juiste beveiliging
 

Betere havencontrole

Ook de toegenomen controle in de havens lijkt te helpen bij het verminderen van autodiefstal en het sneller terugvinden van gestolen voertuigen. Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (Vbv) laat weten dat de laatste twee jaar veel controle is geweest op gestolen auto’s in containers, die verscheept worden naar bijvoorbeeld Afrika (bron: NOS). 
 

Beveiliging keyless entry sleutels

Omdat ook in 2023 relay attack een populaire inbraak- en diefstalmethode bleek, zie je steeds vaker dat fabrikanten stoppen met sleutelloze toegang of een andere oplossing bieden. Bij sleutels die hier (nog) niet standaard van zijn voorzien is een keyless protector een goede oplossing. Een keyless protector voorkomt dat de sleutel een signaal uitzendt terwijl deze niet gebruikt wordt. Het signaal kan dus niet worden opgepikt door dieven om een auto op afstand te ontgrendelen.
 

Aanpassingen door fabrikanten

Als laatste zien we dat fabrikanten aanpassingen doorvoeren bij auto’s die veel gestolen worden. Zo heeft Toyota bij de meest gestolen personenauto, de Toyota RAV4, aanpassingen doorgevoerd. Voorheen konden dieven via de bedrading van de koplampen de auto ontgrendelen. Dat is bij de nieuwe modellen niet meer mogelijk.  
 

Goede voertuigbeveiliging helpt

We zien dat goede voertuigbeveiliging zijn vruchten afwerpt. Van een klasse 3 alarm die de beste beveiliging tegen inbraak biedt tot een klasse 4 voertuigvolgsysteem dat uw voertuig 24/7 volgt tot het beste van twee werelden met een klasse 5 alarm. Wilt u weten welke beveiliging het beste past bij uw voertuig en uw situatie? Neem dan contact met ons op, we adviseren u graag.