Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Keyless entry diefstal blijft populair

Gepubliceerd: 06 oktober 2023

Een auto met keyless entry: super handig. De auto is te openen en soms zelfs te starten terwijl de autosleutel gewoon in de broekzak blijft zitten. Helaas maakt de sleutelloze toegang deze auto’s ook extra gevoelig voor inbraak en diefstal.
 

Relay attack

Keyless entry diefstal wordt ook wel relay attack genoemd. Al jarenlang weten autodieven auto’s met keyless entry binnen no-time open te maken. Waarna ze de auto leeghalen of zelfs met de auto wegrijden. Door het gebrek aan inbraaksporen, is deze vorm van diefstal lastig aan te tonen bij de verzekeraar. Verzekeraars stellen dan ook strenge eisen voor auto’s met keyless entry om diefstal van deze auto’s zoveel mogelijk te voorkomen. 
 

Hoe gaan autodieven te werk bij keyless entry diefstal?

Autodieven maken maar wat graag misbruik van keyless entry-systemen. Lastig om een auto zonder sleutel open te maken is het niet. Dieven gebruiken speciale apparatuur waarmee ze het signaal van de sleutel, die bijvoorbeeld binnen in huis ligt, versterken en verlengen. Zo wordt de auto met sleutelloze toegang binnen enkele seconden ontgrendeld. De dieven zijn dan vrij de hele auto leeg te roven of zelfs te starten en ermee weg te rijden. Dat het signaal van de sleutel dan wegvalt maakt niet uit. De auto’s zijn er namelijk op gemaakt ook zonder sleutelsignaal te blijven rijden, om gevaarlijke situaties te voorkomen. 
 

Deze autorijders moeten oppassen voor keyless entry diefstal

Volgens dit artikel van Kiwa wordt vermoed dat bij meer dan de helft van de autodiefstallen de sleutelloze toegang wordt misbruikt. Harde cijfers zijn er echter niet. Vooral eigenaren van de Toyota Auris, C-HR en RAV4 dienen extra op hun hoede te zijn. Deze auto’s blijken namelijk enorm populair onder criminelen. De Toyota RAV4 was in de eerste helft van 2023 zelfs de meest gestolen elektrische / hybride auto in Nederland. Met een diefstalrisico van 1 op 118 is het extra beveiligen van deze auto geen onverstandig idee.
 
Maar let op: ook andere automerken met sleutelloze toegang lopen het risico slachtoffer te worden van keyless entry diefstal. De volgende automerken staan op de lijst van meest gestolen merken:
 
  • Toyota
  • Volkswagen
  • Peugeot
  • Ford
  • Mercedes-Benz 
Doe de autodiefstalcheck van Kiwa om inzicht te krijgen in het diefstalrisico van uw auto. 
 

Keyless entry diefstal voorkomen

Gelukkig is er een beveiligingsoplossing die ervoor zorgt dat de keyless entry sleutel automatisch uitschakelt wanneer deze stilligt: de Keyless Protector. De protector wordt in het batterijcompartiment van de sleutel geplaatst. Zodra de sleutel niet in gebruik is zal de verbinding tussen de batterij en de sleutel automatisch verbreken. Hierdoor is de sleutel en dus het voertuig beveiligd tegen keyless entry diefstal. 
 

Auto’s met keyless entry beveiligen tegen diefstal met de Keyless Protector

Beveilig auto’s met sleutelloze toegang en zet autodieven buitenspel. Lees meer over de Keyless Protector, vraag een offerte aan of bestel direct de Keyless Protector met CCM SCM-certificaat en voorkom keyless entry diefstal.