Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Minder autodiefstallen in 2023, maar meer verduistering

Gepubliceerd: 23 januari 2024

Er werden in 2023 iets minder personenauto’s gestolen dan in 2022, zo meldt het LIV (Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit). Het meest gestolen merk blijft Toyota. Van alle gestolen auto’s werd bijna de helft weer teruggevonden. Daartegenover staat dat er steeds meer verduistering plaatsvindt. 

 

Bijna 50% van gestolen auto’s wordt teruggevonden

Met 5.844 gestolen personenvoertuigen zijn er in 2023 2% minder auto’s gestolen dan in 2022. 47% van de gestolen auto’s werd teruggevonden, het hoogste terugvindpercentage in 10 jaar tijd. De laatste jaren zien we volgens het LIV een positieve stijging in het terugvindpercentage. Het is hierbij belangrijk dat er zo snel mogelijk aangifte wordt gedaan. De kans op het terugvinden van een voertuig is namelijk het grootst in de eerste 24 uur. 

Stijging gestolen bedrijfswagens

Het totaal aantal voertuigdiefstallen daalde in 2023 met 11%. Er werden, met een daling van 20%, vooral minder brom- en snorfietsen gestolen. Daarentegen steeg het aantal diefstallen van lichte bedrijfswagens met 5% (1.469 stuks) en van zware bedrijfswagens met 30% (56 stuks).
 

Toyota blijft meest gestolen personenauto

Wederom is Toyota met 1.166 gestolen voertuigen het populairste merk onder het dievengilde. In totaal werden er 612 Toyota RAV4 en 284 Toyota C-HR auto’s gestolen. Het merendeel (964 stuks) van de gestolen Toyota’s betreft een hybride of elektrische uitvoering. 
 

De meest gestolen merken in 2023:

  • Toyota, met in totaal 1.166 gestolen auto’s
  • Volkswagen, met in totaal 797 gestolen auto’s
  • Peugeot, met in totaal 366 gestolen auto’s
  • Mercedes-Benz, met in totaal 333 gestolen auto’s
  • Ford, met in totaal 315 gestolen auto’s
Opvallende nieuwe merken in het rijtje zijn Hyundai met 94 gestolen auto's en Alfa Romeo met 70 gestolen auto’s.
 

Steeds meer verduistering door criminelen

Wat opvalt in 2023 is dat er steeds meer gehuurde en geleasede auto’s worden verduisterd. Criminelen verkopen de auto dan met valse papieren. Hacken van een voertuig is niet nodig, want bij het huren of leasen krijgen ze de originele sleutel en vaak ook het originele kentekenbewijs. Criminelen hebben zo alle tijd om het voertuig elders in Europa te verkopen aan een nietsvermoedende koper. Waar de politie in 2016 nog ‘maar’ 450 aangiftes van verduistering kreeg, liep dit in 2023 op tot bijna 1.300 aangiftes. 
 

Autodiefstal voorkomen

Wilt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van autodiefstal? Dan is het verstandig om uw auto te voorzien van een goed alarm. Fleetaccess biedt SCM goedgekeurde alarmen van klasse 1 tot klasse 5. Wordt een voertuig toch gestolen? Vergroot de kans op terugvinden met een voertuigvolgsysteem. Wij leveren zowel aan particulieren als bedrijven. Bestel uw klasse alarm inclusief montage direct online via klasse-alarm.nl of vraag vrijblijvend een offerte aan. Voor bedrijven bieden we een totaaloplossing voor het gehele wagenpark. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op, we adviseren u graag.

Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring te geven. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met deze cookies. Privacy statement