Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Autodiefstal blijft gelijk in eerste helft 2023

Gepubliceerd: 17 oktober 2023

Uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat er in het eerste half jaar van 2023 2.917 personenvoertuigen zijn gestolen. Dit is met +1% bijna gelijk aan dezelfde periode in 2022. Kleine bedrijfswagens waren dit jaar extra in trek bij dieven met een stijging van 21% naar 783 stuks.
 

Meest gestolen automerken 2023

Toyota blijft populair onder autodieven. Totaal werden 560 Toyota’s gestolen, wat een stijging van ruim 18% betekent. Zoals wij eerder al schreven is de Toyota RAV4 de meest gestolen auto. Een opvallende stijging is te zien bij de Ford Fiesta en Ford Focus, met in totaal 22% meer Ford diefstallen. Ook Volkswagen, Peugeot en Mercedes-Benz worden genoemd in de lijst van meest gestolen merken.
 

Meer diefstal elektrische voertuigen

Het aantal gestolen elektrische/hybride voertuigen steeg met 27% naar 597, waarvan het in 447 van de gevallen om een Toyota gaat. De Toyota RAV4 loopt hierbij het meeste risico op diefstal met een kans van 1 op 118. De Toyota C-HR valt extra op met een stijging van 100% en een diefstalrisico van 1 op 241. 
 

Tips om autodiefstal te voorkomen

Weten in welke risicoklasse een auto valt en welke maatregelen helpen de auto goed te beveiligen? Doe de autodiefstalcheck. Het is altijd belangrijk om zelf maatregelen te nemen om diefstal van een auto te voorkomen. Het CCV geeft de volgende tips:
 
  • Parkeer de auto in een garage of op een goedverlichte parkeerplaats.
  • Laat geen dure spullen in de auto liggen.
  • Draai het stuur in het stuurslot voor je uitstapt.
  • Verlijm of nagel de kentekenplaat vast.
  • Laat extra beveiliging met CCV/SCM-keurmerk inbouwen in de auto door een gecertificeerd inbouwbedrijf in de buurt.
 

Beste preventie autodiefstal: extra beveiliging

Om diefstal van een voertuig te voorkomen wordt aangeraden een alarmsysteem met het CCV/SCM-keurmerk te laten inbouwen. Dit keurmerk staat voor goede kwaliteit van de autobeveiliging en de inbouw ervan. Alle klasse-alarmen van Fleetaccess zijn SCM en CCV goedgekeurd en worden geleverd met certificaat.
 

Beveiliging keyless entry auto’s

Ook het uitschakelen van keyless entry of een KE01 Keyless Protector wordt door het LIV gezien als een van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen tegen diefstal van auto’s met sleutelloze toegang. De Keyless Protector is ook voorzien van een CCM/SCM-certificaat en zorgt ervoor dat de sleutel automatisch wordt uitgeschakeld als deze enkele minuten stilligt. Zo kan de sleutel niet worden gehackt door criminelen die de auto willen openen. 
 

Fleetaccess, dé specialist in autobeveiliging 

De beveiligingsspecialisten van Fleetaccess kijken graag met u mee naar de mogelijkheden en adviseren het beste beveiligingssysteem dat bij uw situatie past. Onze professionals bouwen het CCM/SCM-goedgekeurde beveiligingssysteem in bij u op locatie of in een van onze inbouwlocaties. Meer weten? Neem gerust contact met ons op, we staan graag voor u klaar.
 
Alle cijfers in dit artikel zijn afkomstig van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit. Op de website vindt u alle informatie over autodiefstal in 2023.