Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Auto gestolen, wat nu?

Gepubliceerd: 10 april 2024

Is uw auto gestolen? Dat is flink schrikken! Deze situatie brengt veel onzekerheid en frustratie met zich mee. Het is hierbij belangrijk om kalm te blijven en snel te handelen. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk uw auto terug en geholpen worden. In dit artikel ‘Auto gestolen, wat nu?’ helpen we u op weg en leggen we stapsgewijs uit wat u moet doen als uw auto gestolen is.
 

Wat moet u doen als uw auto gestolen is?

Het kan natuurlijk even duren voordat u ontdekt dat uw auto weg is. Onderneem in ieder geval zo snel mogelijk actie, zodra u erachter komt dat uw auto gestolen is. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat u kunt doen:

1. Meld de diefstal bij de meldkamer

Beschikt uw voertuig over een klasse 4 of klasse 5 voertuigvolgsysteem en/of een klasse TV01 terugvindsysteem? Meld de diefstal dan direct bij de meldkamer. Bij een klasse 5 alarm kan het zijn dat de meldkamer al contact met u heeft opgenomen om diefstal te bevestigen. De meldkamer staat in direct contact met de politie en zal in samenwerking met hulpdiensten het voertuig traceren en proberen terug te vinden.
 

2. Doe aangifte bij de politie

Doe direct aangifte bij de politie wanneer u ontdekt dat uw auto is gestolen. U kunt de diefstal telefonisch melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen via 088 - 00 87 444 (alle dagen bereikbaar tussen 07.00 en 23.00 uur). Houd zo mogelijk uw rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand om snel geholpen te worden.
 
De politie geeft de diefstal door aan de RDW. Zo hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen en bent u niet aansprakelijk voor eventuele schade die met uw auto veroorzaakt wordt bij anderen.
 

3. Meld de diefstal van uw auto bij het VbV

Wanneer u aangifte heeft gedaan bij de politie ontvangt u een e-mail met daarin een vragenlijst van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, oftewel het VbV. Vul de lijst volledig in en stuur deze terug naar het VbV. De vragenlijst wordt automatisch gedeeld met uw verzekeraar en helpt bij het sneller terugvinden van uw voertuig.
 

4. Stel uw verzekeraar op de hoogte

Meld de diefstal bij uw verzekeraar. Ook als u niet verzekerd bent tegen diefstal. Eventueel kunt u de verzekering dan tijdelijk stopzetten. Of uw auto verzekerd is tegen diefstal is afhankelijk van de gekozen dekking en of de auto voldoet aan de vereiste beveiliging. Uw verzekeraar kan u hier meer over vertellen. Bent u verzekerd tegen diefstal? Dan vraagt de verzekeraar meestal om een bewijs van aangifte. 
 

Bewijs van aangifte

Via mijnpolitie.nl kan de aangifte digitaal ondertekend worden. Hierna kunt u het proces-verbaal downloaden en opsturen naar uw verzekeraar. Mail deze ook naar helpdesk@stichtingvbv.nl, dan zal het bewijs worden toegevoegd aan het diefstaldossier. 
 

Uw gestolen auto terugvinden

Binnen een half uur nadat u aangifte heeft gedaan staat uw auto, zowel nationaal als internationaal, als gestolen geregistreerd. De instanties kunnen dan op zoek naar uw gestolen voertuig. 
 
De voordelen van aangifte van diefstal doen:
  • Het vergroot de kans op het terugvinden van uw voertuig
  • U bent niet meer aansprakelijk voor schade die met de auto wordt veroorzaakt
  • U hoeft geen wegenbelasting en eventueel geen premie voor de autoverzekering meer te betalen
 

Is uw auto teruggevonden?

Dat is goed nieuws! Het VbV kan u verder helpen bij vragen omtrent het terugkrijgen van uw voertuig. Wanneer uw auto wordt teruggevonden past de politie dit aan in het kentekenregister. Van de RDW krijgt u een brief waarin staat wanneer u het voertuig weer kunt gebruiken.
 

Tips om autodiefstal te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om uw voertuig goed te beveiligen. Uw verzekeraar kan ook bepaalde beveiligingsmaatregelen eisen. Enkele tips om autodiefstal te voorkomen:
 
  • Zorg voor extra beveiligingsmaatregelen zoals een alarmsysteem. Dit maakt het minder aantrekkelijk om de auto te proberen te stelen en een alarm zal dieven afschrikken.
  • Parkeer op een goede plek met voldoende verlichting.
  • Zorg ervoor dat ‘keyless entry’ sleutels, oftewel ‘smart keys’ ver van de voordeur liggen om te voorkomen dat uw sleutel wordt gehackt. Beveilig de sleutel met een Keyless Protector.
  • Laat een voertuigvolgsysteem installeren. Dit voorkomt diefstal niet, maar helpt wel bij het sneller terugvinden van uw voertuig. 
 
Lees ook eens de 5 tips om autodiefstal te voorkomen van Fleetprotect. 
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over wat u kunt doen wanneer uw auto is gestolen? Lees dan ook de tips van de politie en van Slachtofferhulp Nederland. Wilt u uw voertuig optimaal beveiligen tegen inbraak en diefstal? Wij helpen u graag verder. Bekijk onze SCM alarmsystemen of neem contact met ons op voor meer informatie via 088 0123 300 of het contactformulier.