CORONA MEDEDELING

Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Meer autodiefstallen in 2022

Gepubliceerd: 09 februari 2023

Volgens gegevens van het Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), werden in 2022 11% meer auto's gestolen dan het jaar ervoor, na een afname van autodiefstallen in 2021. In totaal werden er 7.410 personenauto's en bedrijfswagens gestolen in 2022. Het is belangrijk om hierbij op te merken dat de cijfers van 2021 sterk werden beïnvloed door de coronamaatregelen, met name door de avondklok.

Populair bij autodieven

Volgens de gegevens van het LIV werden in 2022 5.973 personenauto's gestolen, in vergelijking met 5.381 in 2021, wat een stijging betekent van ongeveer 11%. Toch blijft het aantal autodiefstallen in 2022 lager dan het aantal gestolen auto's in 2019 en 2020. Bijna de helft (45%) van de gestolen auto's werd in 2022 teruggevonden. Het merk waarvan het meeste aantal auto's werd gestolen was Toyota, met een opmerkelijke stijging van 83% in 2022 ten opzichte van het jaar ervoor. De Toyota RAV 4 was het meest populaire model onder autodieven, gevolgd door de Toyota CH-R en de Mazda CX-5. Op de vierde plaats staat de Toyota Auris, die een opvallende stijging van 915% vertoont ten opzichte van 2021. Veel van deze auto's werden teruggevonden zonder katalysator, wat erop duidt dat ze vooral voor de onderdelen werden gestolen. Volkswagens, Peugeots, Renaults en Audi's waren ook vaak het doelwit van criminelen. De Volkswagen Golf en Polo bleven populair onder dieven, net als de Fiat 500.


Andere voertuigen

Naast personenauto's werd er ook een aanzienlijk aantal bedrijfswagens (1.437), motoren (1.694) en brom- en snorfietsen (12.590) gestolen. Bedrijfswagens van Mercedes Benz zijn bijzonder populair bij criminelen, terwijl de modellen van Yamaha het meest aantrekkelijk zijn voor de dieven van motoren. Zowel bij de motoren als bij de brom- en snorfietsen scoort de Piaggio hoog.


Voorkom autodiefstal

Volgens de gegevens van het LIV is autodiefstal het meest voorkomend in en rond de grootstedelijke gebieden en in Zuid-Limburg. Het betekent echter niet dat u geen risico loopt op autodiefstal als u zich buiten deze gebieden bevindt. Als u wilt voorkomen dat u het slachtoffer wordt van autodiefstal, is het verstandig om uw auto te voorzien van een goed alarm. Fleetaccess biedt SCM-gecertificeerde alarmen van klasse 1 tot 5. Steeds meer verzekeraars vereisen een SCM alarm voor verzekering, en met de alarmen van Fleetaccess weet u zeker dat uw auto optimaal beveiligd is.


Meer informatie

Wilt u meer informatie over het beveiligen van uw auto? Neem dan contact op met onze klantenservice. U kunt ons telefonisch bereiken op 088 - 01 23 320, per mail via info@fleetaccess.nl of via het contactformulier.

Alle cijfers in dit artikel zijn afkomstig van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit. Op hun website vindt u nog meer informatie over autodiefstal in 2022.
Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring te geven. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met deze cookies. Privacy statement