Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Innovaties in risicobeheersing met het diefstalrisicomodel van het CCV

Gepubliceerd: 23 april 2024

In de strijd tegen voertuigcriminaliteit wordt een geavanceerd diefstalrisicomodel uitgerold in de verzekerings- en autobeveiligingssector. Dit model kan het risico op autodiefstal nauwkeurig beoordelen en de verzekerbaarheid van voertuigen optimaliseren. Diverse data over voertuigeigenschappen en diefstalstatistieken worden in dit model gecombineerd, waardoor verzekeraars en autofabrikanten hier beter op kunnen inspelen. 
 

Wat houdt het diefstalrisicomodel in?

Het diefstalrisicomodel is ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) en wordt uitgerold door Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Het model legt een datagestuurde basis onder voertuigbeveiliging en de verzekerbaarheid van voertuigen. Door een breed scala aan voertuigkenmerken te analyseren bepaalt het model het risico op diefstal van een auto. In totaal worden 34 kenmerken geanalyseerd, waaronder:
 
  • het merk, model en bouwjaar
  • het aantal cilinders
  • het vermogen van de auto
Verder kijkt het diefstalrisicomodel naar de vervangingswaarde en specifieke diefstalstatistieken per model. Dit zorgt voor een gedetailleerd risicoprofiel voor elk type voertuig. 
 

De voordelen van het model

Wat dit model bijzonder maakt is dat het de schadelast van autodiefstal per merk, model en uitvoering in kaart brengt. Verzekeraars en de auto-industrie kunnen hierdoor gerichter werken aan het verminderen van voertuigcriminaliteit. Het model biedt vele voordelen:
 
  1. Voor verzekeraars biedt het model de mogelijkheid om polisvoorwaarden aan te passen op basis van het diefstalrisico. Dit kan leiden tot meer gepersonaliseerde en kosteneffectieve verzekeringspakketten.
  2. Autofabrikanten worden gestimuleerd om de beveiliging van hun voertuigen te verbeteren, met name bij modellen met een hoog diefstalrisico.
  3. Auto-eigenaren kunnen profiteren van een lagere verzekeringspremie en betere beveiliging van hun voertuig.
 

Beveiligingseisen voertuigen en diefstalrisico

Het diefstalrisicomodel heeft ook invloed op de beveiligingseisen die aan voertuigen worden gesteld. Heeft een voertuig een hoog risico op diefstal, dan zal het voertuig waarschijnlijk moeten voldoen aan strengere beveiligingseisen. Verzekeraars krijgen van het CCV en VbV het advies om het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging te eisen voor voertuigen die in het nieuwe model een hoog risicobedrag hebben. Vooralsnog wordt dit keurmerk vaak alleen geëist bij auto’s in een hoger prijssegment. 
 

Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging

Het keurmerk van het CCV staat voor de kwaliteit van de autobeveiliging en de deskundigheid van het personeel dat de alarmsystemen of voertuigvolgsystemen inbouwt. Voertuigen die voldoen aan dit keurmerk zijn aantoonbaar minder vatbaar voor diefstal. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid van het voertuig, maar kan ook de verzekeringspremies beïnvloeden. Een goed beveiligde auto betekent immers minder risico op diefstal en daardoor een minder hoog risicobedrag. 
 

CCV-gecertificeerde voertuigbeveiliging

Fleetaccess biedt alle soorten CCV/SCM-gecertificeerde voertuigbeveiliging. Van Keyless Protector tot Klasse 1 alarm tot Klasse 4 of 5 voertuigvolgsysteem. We werken uitsluitend met de beste merken, zoals Fleetprotect. Het professioneel inbouwen van de beveiligingsmaatregelen kan bij een van onze inbouwlocaties, verspreid over heel Nederland. 
 

Een vooruitgang in de strijd tegen voertuigcriminaliteit

De implementatie van het diefstalrisicomodel betekent een significante vooruitgang in hoe we autodiefstal benaderen. Door een datagestuurde benadering te hanteren, kunnen diefstalrisico’s nauwkeuriger worden ingeschat. Hierdoor kunnen effectieve maatregelen worden genomen om voertuigen te beschermen. Een winst voor iedereen: verzekeraars, autofabrikanten en natuurlijk de autobezitters zelf.