Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Hardst stijgende autodiefstal cijfers sinds 20 jaar

Gepubliceerd: 25 juli 2022

Afgelopen half jaar zijn er voor het eerst weer meer voertuigen gestolen dan in de afgelopen 20 jaar. Het auto diefstal percentage is gestegen met 13% in het eerste half jaar van 2022. Dit is gebleken uit een onderzoek van het LIV (Landelijke Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit).

Dit is een opmerkelijk feit, want de afgelopen jaren leek de auto diefstal juist flink af te nemen door o.a. nieuwe eisen aan het SCM klasse alarm en voertuigvolgsysteem. Hierover hebben wij toen ook een artikel geschreven. Dit ging juist om een daling van de autodiefstal.

Wat is de meest gestolen auto momenteel?


Toyota voert de lijst aan met de meest gestolen auto’s, maar liefst 476 stuks. Daarop volgt Volkswagen (2), Peugeot (3), Renault (4) en Audi (5) en nog een fors aantal andere automerken. Opvallend stijgers zijn de merken Ford, Opel, Renault en Peugeot waarbij het aantal diefstallen is gestegen variërend van 21% tot 39%! Ook bedrijfswagens, motorfietsen en bromfietsen laten een fikse stijging zien.


Autodiefstal bij nieuwe versus oude auto’s


De stijging van de personenauto’s komt voor 28% voor rekening van voertuigen van 3, 4 en 5 jaar oud. Dat is opvallend, want veel verzekeraars eisen maar tot 3 jaar oud de maximale SCM voertuigbeveiliging. Opvallend is dat in de leeftijd van 0-3 jaar minder voertuigen zijn gestolen. Dit is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan aangescherpte eisen vanuit verzekeraars en de vernieuwde keuringseisen van CCV en SCM. Het LIV geeft als reden dat connectiviteit en traceerbaarheid is verbeterd, wat zeker ook een aandeel heeft.


SCM alarmsysteem en Keyless entry


In de laatste maanden van 2021 was al een duidelijke tendens te zien in diefstal bij oudere voertuigen. Verzekeraars stellen bij deze voertuigen minder strenge beveiligingseisen, omdat de auto ouder is of onder de 50.000 euro kost.

Zonder een goed SCM alarmsysteem en/of voertuigvolgsysteem met of zonder aanvullende maatregel zoals de Keyless Protector is het voertuig minder goed beveiligd. Hierdoor stijgt de kans op autodiefstal aanzienlijk. Veel automerken beseffen dat het keyless entry systeem slecht beveiligd is en hierdoor auto’s gemakkelijk gestolen kunnen worden. Daarnaast zijn ook veel voertuigen af-fabriek niet voorzien van een autoalarm klasse 3 of klasse 4 alarm. Het advies is dan ook om de auto’s te laten voorzien van een goedgekeurd SCM CCV alarmsysteem.

Diefstal van tweewielers


Alarmerend is de diefstal van tweewielers zoals motoren en bromfietsen. Hier is een sterke groei zichtbaar, terwijl deze gemakkelijk te beveiligen zijn. Fleetaccess adviseert hiervoor een TV01 terugvindsysteem te installeren, welke vaak onzichtbaar ingebouwd kan worden. Hiermee kan de tweewieler gemakkelijk worden terug gevonden. Uiteraard is een goed slot vanzelfsprekend en in ieder geval de standaard.

Wat kan je doen tegen autodiefstal ?


Of het nu wel of niet noodzakelijk is vanuit de verzekering adviseren wij de auto te laten voorzien van een CCV SCM goedgekeurde klasse alarm. Hierbij is de zekerheid dat de auto is voorzien van een deugdelijk en professioneel autoalarm met CCV SCM certificaat. Dit geeft als borgstelling dat een systeem veilig en door een professionele installateur is geïnstalleerd. Hierbij zijn verschillende klasse alarmen mogelijk, afhankelijk van de wensen en behoeftes. Vanaf een startonderbreker, klasse 1 tot een geavanceerd voertuigvolgsysteem klasse 4/5 alarm.

De statistieken van de autodiefstal het eerste half jaar


Het LIV heeft alle cijfers gepubliceerd in een overzichtelijke rapportage. Deze kan via onderstaande link worden bekeken. Onderstaande infographic vat het hele rapport mooi samen. Voorkom autodiefstal nu en bel met Fleetaccess voor een vrijblijvend advies.

infographic auto diefstal eerste helft 2022
bron via liv.nl