Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Automerken gehackt

Gepubliceerd: 12 januari 2023

Auto’s lijken tegenwoordig steeds meer op rijdende computers. Dankzij de vele software die in een moderne auto zit, loopt een auto hetzelfde risico als een pc: ten prooi vallen aan een hacker. De Amerikaanse hacker en onderzoeker Sam Curry onderzocht samen met zijn team de veiligheid van de software van auto’s. Uit zijn onderzoek blijkt dat heel wat automerken de beveiliging van hun software niet op orde hebben.

Slecht beveiligde auto’s

Veel automerken maken gebruik van het trackingsysteem Spireon. Dit systeem kon door Curry en zijn team gehackt worden, waardoor ze commando’s konden versturen naar meer dan 15 miljoen auto’s. Ze konden de locatie van de auto’s volgen, auto’s ontgrendelen en zelfs de motor starten. De grootste beveiligingsproblemen zitten in de software van auto’s van Kia, Honda, Nissan en Hyundai. Na het hacken van de software van deze auto’s konden de onderzoekers de auto openen, de motor starten en stoppen, de auto lokaliseren, de koplampen aanzetten en nog veel meer. Bij Kia kon zelfs live meegekeken worden met de 360-graden-camera.

Persoonlijke gegevens

Sam Curry en zijn team konden niet alleen auto’s hacken, ook de accounts van medewerkers en klanten van verschillende merken konden bekeken en aangepast worden. Bij BMW, Ferrari en Mercedes konden de onderzoekers in de accounts van klanten en medewerkers. Bij Ford, Jaguar, Landrover en Toyota konden ze zelfs de persoonlijke gegevens van klanten inzien, tot het woonadres aan toe.

Tips

Gehackt worden is moeilijk helemaal te voorkomen, maar we kunnen het de hackers wel zo moeilijk mogelijk maken. Voor het beveiligen van de software van een auto geldt hetzelfde als voor het beveiligen van een computer: gebruik elk wachtwoord maar één keer, houd de software up to date, maak gebruik van de extra beveiligingsopties zoals tweefactorauthenticatie en geef wachtwoorden nooit aan iemand anders.

Extra beveiliging

Koopt u een nieuwe auto? Zorg dan dat u de auto goed beveiligt. Bijvoorbeeld met een alarmsysteem klasse 3 of een voertuigvolgsysteem. Heeft u vragen over autobeveiliging of heeft u behoefte aan advies van een expert? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag met het beveiligen van uw auto.

Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring te geven. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met deze cookies. Privacy statement