Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Grote verschillen in premie van autoverzekeringen

Het blijkt dat bewoners van de randstad een hogere premie betalen dan automobilisten die elders in het land woonachtig zijn.

De premie voor een autoverzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Zo spelen demografische factoren zoals leeftijd een rol, maar ook geografische factoren zoals de postcode. Uit onderzoek van goedkoopsteautoverzekering.net is gebleken dat bewoners van de provincie Zuid-Holland de hoogste premie betalen.

In het onderzoek is gekeken naar de premieberekeningen van verschillende postcodes. Het bleek dat hierin grote verschillen te vinden waren. De hoogst gemiddelde premie was te vinden in Zuid-Holland en de op twee-na hoogste Noord-Holland. Het bleek dat de premie in Groningen het laagste was van alle provincies.

De reden van dit verschil is niet vreemd. Bij het afstemmen van een premie wordt er door een verzekeraar gekeken naar wat voor risico de verzekerde met zich meebrengt. De woonplaats van de verzekerde is een van deze meewegende factoren.

Doordat het verkeer in grotere steden vele malen drukker is dan in minder dichtbevolkte gebieden is het risico op een verkeersongeval ook hoger. Zodoende dat een inwoner van de provincie Zuid-Holland een hogere premie betaald dan een inwoner van Groningen.

Niet alleen onderscheid op postcode


Het is geen verrassing dat er verschil in premie tussen verschillende postcodes gemaakt wordt, er wordt zelfs onderscheid in huisnummers gemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een toevoeging op het huisnummer meer betalen voor hun autoverzekering dan mensen die dit niet hebben. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat een huisnummertoevoeging veelal gebruikt wordt bij woningcomplexen en het toezicht op de auto daardoor minder goed is dan wanneer een auto direct voor de deur geparkeerd kan worden.

Het is dan ook aan te raden om regelmatig uw premie te controleren. Uit een onderzoek dat United Customers onder haar leden heeft uitgevoerd blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlandse autobezitters niet beschikt over de meest voordelige dekking voor hun lopende autoverzekering. 67,5% van de respondenten dat beperkt of allrisk verzekerd is kan besparen op hun autoverzekering. Uit de steekproef blijkt dat veel respondenten uit gemakzucht of angst jarenlang zitten met dezelfde verzekering, ook als zij bijvoorbeeld verhuisd zijn.

Naast postcode en huisnummer kijkt de verzekeraar ook naar de waarde en diefstalgevoeligheid van een auto. Een SCM geclassificeerd autoalarm is dan ook een must om te hebben voor een goede dekking. Per verzekeraar verschillen de eisen die hieraan gesteld worden. Controleer dan ook altijd of u aan de de gestelde voorwaarden voldoet bij het vergelijken van verzekeraars.