Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Nieuwe beveiliging - Gestolen auto start niet meer

Gestolen  auto start niet meer

Het  wordt autodieven weer iets moeilijker gemaakt om met een gestolen auto weg te komen. Vanaf 1 januari 2015 moeten voertuigvolgsystemen voorzien van zogeheten jammingdetectie.

De invoering is een reactie op trends in autodievenland waarbij met name dure auto’s  vaak met behulp van een jammer gestolen worden.  “ Een autodief voorkomt met een jammer dat het voertuigvolgsysteem naar de meldkamer belt”, zegt Henk van Vliet van Kiwa SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging).

,,De functie jammingdetectie voorkomt niet dat het voertuigvolgsysteem kan blijven bellen naar de alarmcentrale. Het zorgt er echter wel voor dat het voertuig niet zal herstarten.“ ,,Het is de eerste regel dat de motor van een rijdend voertuig nooit mag uitvallen als er jamming plaatsvindt. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Maar als de autodief de gestolen auto bij een tankstation langs de snelweg parkeert of ergens stalt, merkt de persoon dat de auto naderhand  niet meer gestart kan worden.“ Alleen met een speciale code kan de auto herstart worden. Mocht een autodief met een geactiveerde jammer een auto openbreken, dan kan door de jammerdetectie de auto sowieso door de elektronische blokkade niet gestart worden.

Een auto krijgt pas een gecertificeerd voertuigvolgsysteem met jammingdetectie als het voertuig al beschikt over een goedgekeurd alarm of startonderbreker. “We reageren met deze maatregel op trends op het gebied van autodiefstal. We kijken in samenwerking met de politie ook continu naar nieuwe trends. Als er een aanpassing in de beveiliging  van voertuigvolgsystemen noodzakelijk is, dan heeft de autofabrikant drie maanden de tijd om de wijziging in te voeren. Andere vervalt de goedkeuring voor het betreffende voertuig”, aldus van Vliet.

Bron: Telegraaf vrijdag 10-10-2014


Korte toelichting vanuit Fleetaccess:

Momenteel is het al mogelijk anti-jamming systemen te leveren, maar vanaf januari 2015 zal dit een verplichting worden voor alle verzekeringsmaatschappijen. Niet alleen klasse 4/5 zal gaan wijzigen, maar ook klasse 2/3. Vanaf 1 januari 2015 krijgt zowel klasse 4/5 als klasse 2/3 een extra autorisatie methode. Deze extra autorisatie kan middels een draadloze chip of afstandsbediening. De auto zal vervolgens niet meer starten als de originele sleutel en transponder in de auto aanwezig is. Meer informatie hierover kunt u bij ons opvragen. Dat kan telefonisch op 088 - 0123 300 of via info@fleetaccess.nl.

Zie ook ons artikel over volgsysteem plus (4/5):
https://www.fleetaccess.nl/nieuws/voertuigvolgsysteem-plus

(* = verplicht veld)