Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Hack leidt tot grote terugroepactie Range Rovers

Hack leidt tot grote terugroepactie Range Rovers


 


Range Rover roept in Engeland ruim 65 duizend auto's terug vanwege een bug in de software die het openen van de deuren en het starten van de motor regelt. De afgelopen maanden zijn in Londen vele tientallen Range Rovers gestolen, die schijnbaar zonder enige inspanning door de dief konden worden geopend en gestart. Ook in Nederland worden veel auto's van dit merk gestolen.

Door: Bard van de Weijer 13 juli 2015, 16:10
 
Bendes zouden gebruik maken van elektronische zenders waarmee ze het zogenoemde keyless entry systeem kunnen hacken, aldus de BBC. Met keyless entry kunnen automobilisten hun auto openen zonder de sleutel in het slot te hoeven steken. De sleutel zendt een signaal uit dat wordt opgevangen door de auto zodra de bestuurder in de buurt is, waarop de deuren openen en de motor gestart kan worden.

Door de grote aantallen auto's die werden ontvreemd, zouden diverse Britse verzekeraars Range Rovers nog weigeren te verzekeren. Het gaat om kostbare modellen Range Rover en Range Rover Sport die zijn geproduceerd sinds 2013.

Ook auto's van andere merken zoals Ford en Audi zijn kwetsbaar. Bij deze modellen moet de dief wel eerst inbreken om software te installeren via de zogenoemde obd-poort, een communicatiesleuf die allerhande informatie over de staat van de auto doorgeeft. Eerder werd de BMW X5 slachtoffer van dergelijke aanvallen. In Londen zijn door car hacking het afgelopen jaar zesduizend voertuigen ontvreemd. Veel auto's zouden worden ontmanteld, waarna de onderdelen worden verkocht.
 
 

 
Enkele weken geleden verscheen op de site van de London Evening Standard een video van een opname met een beveiligingscamera waarop te zien is hoe een dief in luttele seconden een Range Rover opent en ermee wegrijdt. De politie in de dure wijk Kensington and Chelsea hield daarop elke Range Rover aan om te kijken of de bestuurder wel de rechtmatige eigenaar was.
 

Ook Nederlandse auto's kwetsbaar


Ook in Nederland worden veel Land Rovers gestolen, met name het model Evoque. Afgelopen jaar was het diefstalrisico van dit model een op dertig, aldus een woordvoerder van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, dat diefstalcijfers bijhoudt. Er werden ruim 88 van deze luxeauto's gestolen. Voor andere auto's geldt een gemiddeld risico van ongeveer een op achthonderd. 'Het zit hem bij de Evoque in de elektronica die te makkelijk gehackt kan worden.' Auto's van dit merk leveren voor dieven veel geld op en zijn wereldwijd makkelijk te verkopen. De woordvoerder noemt de terugroepactie in Groot-Brittannië 'een goed plan'.

De meeste Nederlandse verzekeraars eisen inmiddels dat eigenaars van dit model een extra startonderbreker monteren, die gescheiden is van het bestaande elektronische systeem van de auto.

Range Rover Nederland was niet direct bereikbaar voor commentaar op de situatie in Nederland.
 
Bron: www.volkskrant.nl
 

Graag uw Range Rover goed beveiligen?


Fleetaccess levert specifieke autoalarmen voor deze type auto's. Hiermee krijgt u maximale beveiliging voor uw Range Rover. Voor meer informatie ga naar onze webshop: http://www.klassealarm.nl/autoalarm-scm-range-rover.html

Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring te geven. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met deze cookies. Privacy statement