CORONA MEDEDELING

Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

'Gone in twenty seconds', pas op voor de moderne autodief

'Gone in twenty seconds', pas op voor de moderne autodiefMet deze apparatuur steelt een dief binnen 20 seconden een auto.

DEN BOSCH/BERGEN OP ZOOM - Wie bang is dat z'n auto wordt gestolen, hoeft niet meer uit te kijken naar mannen met koevoeten en schroevendraaiers. Ruim 75 procent van de auto-inbraken vindt tegenwoordig digitaal plaats. Zonder ook maar een krasje op de lak te veroorzaken, krijgt een hacker binnen een halve minuut vrijwel elke moderne auto open.

Vorige week nog stonden zeker zes auto-eigenaren uit Drunen voor een groot raadsel. In al hun auto's was ingebroken, maar bij geen van allen waren braaksporen gevonden. Het werk dus van een hightech-autodief.

"De klassieke manier waarbij de schroevendraaier wordt gebruikt, komt maar heel weinig meer voor", zegt hoofd schade Edwin Goetheer van ZLM Verzekeringen. "Volgens onze experts is dit nog 25 procent van de gevallen. En er zijn zelfs onderzoeken die aangeven dat 85 tot 90 procent van de auto-inbraken een digitaal karakter heeft."
 

Risico


Het aantal autodiefstallen en -inbraken daalt al jaren gestaag. Maar de dieven worden wél steeds vindingrijker. Dat vraagt om een andere aanpak, vindt Henk van Zanten, beveiligingsexpert bij certificeringsbedrijf KIWA SCM: "Als auto-eigenaar moet je bewust worden van de risico's. Zo is het zogeheten keyless - zonder actief een sleutel te gebruiken dus - vergrendelen van een auto een groot risico. Zet je auto dus altijd met de sleutel op slot."

Van Zanten demonstreert met een collega hoe ze in nog geen halve minuut vrijwel elke moderne auto kunnen stelen. Van Zanten: "In feite ben je als dief niet gone in sixty seconds, maar gone in twenty seconds."
 

Schrik van hun leven


Ze bezorgen de eigenaars van deze auto's de schrik van hun leven. Een meneer die zijn splinternieuwe Toyota Prius in een handomdraai geopend ziet worden, schrikt hiervan: "Ik ga wel even met de dealer over een alarmsysteem babbelen ja."

Goetheer pleit voor een betere samenwerking tussen opsporingsinstanties, verzekeraars én handelaars in auto-onderdelen. "Want vaak is het inbrekers alleen om de onderdelen te doen. Als ze die niet meer verkocht krijgen, voorkomen we dus een hoop nieuwe inbraken."

bron: omroepbrabant.nl 

Reportage van Omroep Brabant zien? Ga naar de site van omroep brabant.
Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring te geven. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met deze cookies. Privacy statement