CORONA MEDEDELING

Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Elektronische sleutels van auto’s zijn te hacken

Elektronische sleutels van auto’s zijn te hacken
 

Elektronische sleutels van auto’s zijn te hacken

door deingenieur.nl op 22 maart 2016

 

Duitse technici hebben de elektronische sleutels gekraakt van 24 autotypen van 19 fabrikanten. Ze pikken het signaal van de sleutel op, die zich bijvoorbeeld in huis bevindt, versterken dat en sturen het naar een zender vlakbij de auto. Die ‘denkt’ daardoor dat de echte sleutel in de buurt is en opent de deuren. Het lukte de onderzoekers zelfs om veel auto’s ook te starten.

Veel luxe auto’s hebben het standaard en bij goedkopere wagens krijg je het voor een meerprijsje erbij: een elektronische ‘sleutel’ om in je auto te komen, in de vorm van een fancy keycard of een stukje plastic ter grootte van een luciferdoosje. Je laat die ‘sleutel’ gewoon in je zak of handtas zitten, want als je dicht genoeg bij je auto komt, springen de sloten vanzelf open. Eenmaal in de wagen volstaat een druk op de knop om de auto te starten en weg te rijden. En ook afsluiten van de wagen hoeft niet meer; gewoon weglopen is genoeg.
 

Eenvoudig verkrijgbare elektronica

 

Gemak dient de mens natuurlijk, maar dit mooie systeem blijkt slecht beveiligd. Dat laten Duitse technici zien in opdracht van de ADAC, de Duitse ANWB. Met slechts tweehonderd euro aan eenvoudig verkrijgbare elektronica bouwden ze een systeem dat het signaal van sleutel naar auto versterkt. De hackers van de ADAC konden tot op een afstand van 10 m nog een weliswaar zwak, maar bruikbaar signaal van de originele elektronische sleutel opvangen. Dat is ver genoeg om met de elektronica voor een huis te gaan staan waarbinnen de echte sleutel ligt. Dit signaal, waarin de codes van de originele sleutel zitten verstopt, versterkten ze vervolgens en stuurden ze door naar een zendertje vlakbij de auto. Die bootste dus de originele sleutel na en de autodeuren gingen open. 

‘Iedereen die iets van elektronica snapt, kan dit uitvoeren’, vertelde elektronicus Arnulf Thiemel van ADAC aan Wirtschafts Woche (Duitstalig). Hoe de hack in zijn werk ging, is te lezen op de website van de ADAC (Duitstalig). De technici geven niet alle details prijs, omdat ze het anders dieven wel erg gemakkelijk zouden maken.

Honderdduizenden wagens

 

De technici hebben hun hack gedemonstreerd bij 24 typen auto’s van 19 fabrikanten. Het betreft alleen in Duitsland al honderdduizenden wagens. De ADAC is bang dat autobouwers voorlopig nog geen goede oplossing hebben voor dit probleem. Uit de branche komen berichten dat goede technische oplossingen nog minstens een jaar op zich laten wachten. Het gaat dan om radiomodules die meten dat een signaal langer onderweg is dan zou moeten en op die manier dus herkennen dat iemand de auto probeert te openen middels hacken.

Kooi van Faraday

 

Wie een dergelijke elektronische sleutel voor zijn auto heeft, kan die voor zijn eigen gemoedsrust dus beter in een kooi van Faraday bewaren. Neem deze tip aan van iemand wiens auto meerdere malen door hacken werd gestolen – de voormalige technologiejournalist Nick Bilton van de New York Times: de diepvries voldoet daarvoor uitstekend.


Lees alle details over de hack die ADAC uitvoerde bij vele verschillende automerken (Duitstalig).BRON: www.deingenieur.nl
 

Wilt u diefstal op deze manier voorkomen?

 

Fleetaccess levert SCM alarmsystemen met extra autorisatie, waardoor het relayen van het handzender signaal geen zin meer heeft. Doordat de extra autorisatie bij relaying niet wordt herkend zal het alarmsysteem actief blijven en daarmee ook de startonderbreker. Hiervoor is ook per 1.1.2015 de regelgeving aangepast. Ondertussen blijkt het systeem ook perfect te werken met als gevolg minder diefstal en braakschade. 

Heeft u ook interesse in een SCM alarmsysteem met extra autorisatie? Kijk dan hier op onze website of bel met 088-0123300.

Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring te geven. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met deze cookies. Privacy statement