Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Gegevens:

  • Telefoonnummer: 088 0123 300
  • Faxnummer: 084 714 65 88
  • Servicenummer: 088 0123 300
  • K.v.K. Noord-Brabant: 55424848
  • SCM/KIWA erkenningnummer: 18529
  • SCM/KIWA mechanische beveiliging: MP 5023

Openingstijden:

  • Maandag 09.00 tot 17.00
  • Dinsdag 09.00 tot 17.00
  • Woensdag 09.00 tot 17.00
  • Donderdag 09.00 tot 17.00
  • Vrijdag 09.00 tot 17.00
  • Zaterdag op afspraak
  • Zondag gesloten

Kilometerbijtelling en registratie

 

Als u een auto van de zaak heeft waarmee u ook privé rijdt, wordt het voordeel dat u heeft van het privégebruik van een personen- of bestelauto van uw werkgever belast als loon in natura. Over die bijtelling wordt loonbelasting/premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet ingehouden.

Deze bijtelling is een percentage van de waarde van de auto. De bijtelling geldt voor personenauto's en bestelauto's.

De bijtelling wordt berekend over de oorspronkelijk catalogusprijs van de auto, inclusief BTW en BPM. Deze regeling geldt ook voor auto's die in het buitenland gekocht zijn of geregistreerd staan. Indien over de bestelwagen nog geen BPM verschuldigd is, geldt voor een bestelwagen de catalogusprijs inclusief BTW. Echter zijn er uitzonderingen met betrekking tot bestelwagens die ouder zijn dan 15 jaar. In dit geval is de bijtelling een percentage van de waarde in het economisch verkeer.

 

Bijtelling auto

 

Met ingang van 1 januari 2008 is het bijtelling percentage gestegen van 22% naar 25% over de catalogus prijs, inclusief BTW en BPM. Indien uw bedrijfswagen niet meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt wordt moet dit bewezen worden. Dit kan op verschillende manieren worden bewezen:

- Een sluitende kilometerregistratie wordt overgelegd; 
  Als u een bestelauto ter beschikking heeft en uw werkgever heeft u een schriftelijk verbod op privégebruik opgelegd.
  Uw werkgever moet daarop voldoende controle uitoefenen en een passende sanctie toepassen als het verbod niet wordt nageleefd;

- Als u een bestelauto ter beschikking heeft die niet gebruikt kan worden buiten werktijd, omdat u de bestelauto buiten werktijd op het afgesloten bedrijfsterrein plaatst en dat is controleerbaar;

- Door een (collectieve) afspraak met de Belastingdienst over hoe uw werkgever uw privégebruik controleert;

- Met een 'Verklaring geen privégebruik auto' in combinatie met een sluitende rittenregistratie of ander soort bewijs;

- Met ander soort bewijzen, de zogenaamde vrije bewijsleer, bijvoorbeeld aan de hand van een Black-Box.
 

Kilometerregistratie
 

Een kilometerregistratie, ook wel rittenadministratie genoemd, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij de rittenadministratie moet het volgende vermeld worden:
- merk auto;
- type auto;
- kenteken van de auto;
- periode waarin de auto gebruikt is;

Per gereden rit moet worden geregistreerd:
- datum;
- de begin- en eindstand van de kilometerteller (ODO-stand);
- vertrek- en aankomstadres.

Wanneer u vanaf uw werkadres naar een afspraak rijdt en van daar weer terug, schrijft u aankomst- en vertrekadressen op van zowel de heen- als de terugreis;
- de route die u heeft gereden, als u niet de meest gebruikelijke route heeft gereden;
- of het een privérit is of een zakelijke rit.

De Belastingdienst kan uw ritten controleren aan de hand van bijvoorbeeld uw kantooragenda, geschreven orders, garagerekeningen, routeplanners, etc. De Belastingdienst raad aan om de gegevens te bewaren, want wanneer zij erom vragen, moet u ze kunnen overleggen.

Om ervoor te zorgen dat u geen uren bezig bent met het registreren van alles kunt u gebruik maken van een ritregistratiesysteem. Over de vraag welke het beste bij u past kunt u het beste contact opnemen met ons. Er zijn hierin verschillende varianten, namelijk track en trace systemen die alles volautomatisch registreren. Wij hebben ook een klein apparaatje dat u gewoon in uw broekzak kunt steken en uitlezen wanneer u dat wilt.

Beide mogelijkheden leggen alles netjes vast in een rapportage, die voldoet aan alle bovenstaande eisen van de fiscus. Een track en trace systeem heeft als voordeel dat alles automatisch gaat en uw ritten worden gekenmerkt met Prive/Woon/Zakelijk (PWZ-schakelaar).

Onze ritregistratiesystemen voldoen aan alle eisen en kunt u zonder problemen installeren in uw bedrijfswagens. Wij adviseren u graag wat het beste bij u past.

 

Verklaring geen privé gebruik auto
 

Indien u bedrijfswagen voor niet meer dan 500 kilometer per kalenderjaar gebruikt wordt voor privédoeleinden, kunt u bij de Belastingdienst een "Verklaring geen privégebruik" aanvragen. Hierdoor kan de Belastingdienst de bijtelling achterwege laten en betaalt u geen 25% bijtelling. U dient wel te bewijzen dat u daadwerkelijk niet meer dan 500 kilometer privé gereden hebt. Hiervoor kunt u een sluitende kilometerregistratie gebruiken.

Wanneer u geen bewijs kunt aanleveren, wanneer u dat moet aanleveren, gaat de Belastingdienst een naheffing calculeren. U dient dan de verschuldigde loonbelasting/premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet alsnog te betalen.

De "Verklaring van geen privegebruik" heeft een onbepaalde looptijd. Indien de omstandigheden waaronder u de verklaring heeft aangevraagd wijzigen, moet u dat zo spoedig mogelijk melden. Wanneer dit het geval is kan de verklaring worden herzien. U hoeft geen "Verklaring van geen privegebruik" aan te vragen in de volgende situaties:

- Uw werkgever heeft een collectieve afspraak gemaakt met de Belastingdienst. U kunt dit navragen bij uw werkgever.

- U rijdt in een bestelauto die u buiten werktijd niet kunt gebruiken, omdat de werknemer de bestelauto buiten werktijd op het afgesloten bedrijfsterrein plaatst en dat controleerbaar is.

- U rijdt in een bestelauto en uw werkgever heeft aan u een schriftelijk verbod op privégebruik opgelegd.
Uw werkgever oefent daarop voldoende controle uit en past een passende sanctie toe als het verbod niet wordt nageleefd.

- U rijdt door de aard van uw werk in een bestelauto doorlopend afwisselend samen met 1 of meer collega's en het is moeilijk vast te stellen of en aan wie de bestelauto voor privédoeleinden ter beschikking is gesteld. Het privégebruik wordt via een eindheffing bij uw werkgever belast. U kunt dit navragen bij uw werkgever.

- U rijdt in een bestelauto die (bijna) uitsluitend geschikt is voor vervoer van goederen. Het gaat hier bijvoorbeeld om een auto die alleen een bestuurdersstoel heeft en waarvan de bevestigingpunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast.

 

aanbevolen links:

 

- ritregistratie

- track en trace

 

>> Terug naar FAQ